Chateau de Lussac – Allt om Vin

2007

Château de Lussac


179 kr

Flaska, 750 ml
Systembolaget

7557001
  • Frankrike
    Frankrike
  • Rött vin, fruktigt & smakrikt
  • Merlot, Cabernet Franc
  • 13%
Produktbild på  Château de Lussac

Passar till

  • Fågel
  • Fläsk
  • Lamm
  • Nöt
  • Ost

Château de Lussac – vinet från hjärtat av den lilla byn med samma namn intill Saint-Émilion, utanför Bordeaux – ett område känt för sina kvalitetsviner. Med en intensiv doft och sammetslen smak är Château de Lussac Systembolagets enda röda Bordeaux från 2007. Finns nu att beställa för 179kr.

”Så kul med ett vin från Bordeaux med viss ålder, utan att kosta skjortan… Urgott!”
– Eva Weckström, Vinbörsen 26 september 2024

Vinerna från Saint-Émilion är kända för sin elegans och balans och Château de Lussac är inget undantag. Vinet är gjort på druvorna merlot och cabernet franc, lagrat på franska ekfat i 16 månader innan buteljering och därefter lagrad på flaska.

Doften är intensiv och elegant med toner av svarta vinbär, plommon, kakao och en begynnande mognad som ger toner av tryffel och tobak. Smaken är elegant och sammetslen med mycket toner av frukt, trots sin höga ålder. Smaken avslutas med en frisk syra, typisk för området.

”Kraft och balans i varje droppe – en vinupplevelse som stannar kvar länge efteråt. PRISVÄRD”
– Vinboxen.se, 2 oktober 2024

Château de Lussac, ett av regionens få äkta slott, byggdes år 1876 av Gaston Montouroy och redan år 1878 belönades slottets vin med medalj. Lussac är en av de kallade ”Saint-Émilion-satelliterna” som ligger runt själva Saint-Émilion, en av världens mest kända och uppskattade vinregioner. Saint-Émilion har en lång tradition av vinproduktion som sträcker sig tillbaka till romartiden, och idag är området klassat som ett världsarv av UNESCO.

Vinet är utmärkt att bjuda på till säsongens middagar eller att avnjuta precis som det är. Servera gärna till en bit entrecôte bordelaise, alltså entrecôte som i Bordeaux, med hackad schalottenlök ovanpå och rödvinssås till. Eller ta vara på säsongens råvaror och servera med en mustig svampsås till. Serveringsgrad kring 18-20 grader.