Bolla Le Poiane Ripasso

Ripasso 2018

Bolla Le Poiane


131 kr

Flaska, 750 ml
Systembolaget

2232001
  • Italien
    Italien, Venetien, Valpolicella
  • Rött vin, kryddigt & mustigt
  • Corvina, Rondinella, Molinara
  • 14%
Produktbild på  Bolla Le Poiane

Passar till

  • Fläsk
  • Lamm
  • Nöt
  • Vilt

Bolla Le Poiane Ripasso

Bolla Le Poiane Ripasso 2018 ett medelfylligt rött vin med en kryddig och fint nyanserad smak med inslag av fat, mörka körsbär, salvia, pomerans, kanel och choklad.

Druvblandningen består av 70% corvina, 20% rondinella och 10% molinara. Druvorna plockas för hand och genomgår ytterligare en jäsning som kallas för ripasso, vilket betyder en andra jäsning med pressrester från Amarone. Vinet lagras 2 år på fat och därefter 1 år på flaska. Tonerna är kryddiga i stilen och har inslag av mörka körsbär, nejlika, mörk choklad och viol. Avslutningen är elegant och det kommer då även fram toner av lakrits och en snygg karaktär från faten. Vinet är helt ofiltrerat.

Bolla Le Poiane Ripasso passar utmärkt till risotto, vilt, charkuterier, lagrade ostar och till lättare rätter av kött. Serveras vid 14-16 °C.

”Läckert till lamm. Mustig och tät smak med drag av plommon, tobak, färska örter och kryddor. Lång eftersmak.”
– Expressen, januari 2022

4 av 5 stjärnor – DT Pralin, januari 2022

FYND – Bengt-Göran Kronstam, Vinbörsen, oktober 2022

Vinmakaren Christian Zulian

Mycket har hänt sedan mångfaldigt prisvinnande vinmakaren Christian Zulian 2015 anslöt sig till det anrika italienska vinhuset Bolla. Han har hunnit sätta sin specifika, sofistikerade prägel på husets utbud. I Christians värld är det tradition och hantverksskicklighet i kombination med nyskapande som gäller.

Vinhuset Bolla – med traditioner från 1883

Vinhuset Bolla grundades 1883 i den lilla medeltida staden Soave, nära Verona, av Abele och Giulia Bolla. Deras äldste son Alberto – som hade insett potentialen för röda viner i Valpolicella – startade 1931 en vingård i Pedemonte Della Valpolicella, hjärtat av det klassiska vindistriktet. På den tiden var Valpolicella redan känt för att producera röda viner genom metoden ”appassimento”, men fokus låg ända sedan romartiden på tillverkningen av det söta rödvinet.

Alberto startade tillverkning av torra rödviner och Bolla var först med att nå ut med dem i större skala. 1953, i samband med att vinhuset fyllde 80 år, lanserade Bolla den första officiella flaskan Amarone Della Valpolicella, av druvor som skördades 1950. I dag producerar Bolla vin i fem regioner och är för sina viner från Veneto.