Berne Inspiration Berne Inspiration

Berne Inspiration 2021

Berne Inspiration är klassiskt exempel på det bästa som Côtes de Provence har att erbjuda.

Lagom till att värmen har kommit så rullar vi ut den nya årgången 2021 som precis har tagit hem 92 poäng och blivit utsedd ”Editor´s choice” av tidningen Wine Enthusiast. Hantverket och magin bakom vinet står Alexis Cornu, en av regionens mest prisade vinmakare. Det finns även en riktigt ståtlig magnumflaska tillgänglig att beställa på Systembolaget. En given gäst till kommande sommarfester!

 

Berne Inspiration Magnum 1500 ml finner du i beställningssortimentet –>> 

Berne Inspiration 750 ml finns på hyllan i de flesta systembolagsbutiker –>>

 

Vinet har en ljus rosa färg som vittnar om ursprunget. Doften är blommig, med toner av färska bär följt av örter – en klok person uttryckte sig så här: ”Att dofta på vinet är som att gå igenom ett lavendelfält i Provence en tidig sommarmorgon”

Smaken har en balanserad syra och rik struktur. Här kommer krämiga jordgubbstoner fram tillsammans med en ursprungstypisk örtighet. Vinet passar perfekt till grillad kyckling med citron och örter, stenugnsbakad pizza med inlagd paprika, svarta oliver och generösa mängder lufttorkad skinka. Magiskt vin på alla sommarens tillställningar, passar både till minglet och maten.

Kombinationen av passion, historia, kunskap och avancerad teknologi är receptet för Berne Inspirations framgång.

Om Chateau de Berne

Vin har odlats i området sedan romartiden. Vingården ligger på Aurelian Way, en romersk väg som tidigare förenade Italien och Spanien, och var också en handelsplats för viner. Amfororna som användes för att transportera den dyrbara drycken tillverkades på plats, vilket bevittnas av en gammal ugn som upptäcktes på tomten för omkring ett sekel sedan. Raymond V, tidigare greve av Toulouse, donerade godset till Saint Bernard, grundaren av cistercienserorden. Det förblev markisen de Villeneuves egendom under de kommande 3 århundradena.

Idag välkomnar Château de Berne vinälskare till en exceptionell, lyxig miljö: ett femstjärnigt Relais & Château-hotell med 27 rum, ett spa, två restauranger inklusive en gastronomisk restaurang som belönades med en Michelin-stjärna 2017, en matlagningsskola och 1 235 hektar magnifik naturlandskap tillägnad att upptäcka Provence.

Château de Berne har 143 hektar vingårdar i sin ägo och man är certifierad enligt High Environmental Value nivå 3 sedan ett par år tillbaka. Vinerna produceras med respekt för människa och miljö samtidigt som man värnar om sin unika terroir.

OBS! Vinkompassen och Systembolaget har inget samarbete i någon form utan Vinkompassen ger endast tips på drycker som finns i Systembolagets sortiment. All försäljning samt beställning sker på och genom Systembolaget.

Om Drycken

2021

Berne Inspiration


145 kr

Flaska, 750 ml
Systembolaget

260701
 • Frankrike
  Frankrike, Provence, Côtes de Provence
 • Rosévin, friskt & bärigt
 • Grenache, Cinsault, Syrah
 • 13%
Produktbild på

Passar till

 • Fågel
 • Fisk
 • Skaldjur
 • Asiatisk
 • Kryddig