Alexandre Bonnet Grande Réserve Brut – Di Vin

Alexandre Bonnet Grande Réserve Brut


300 kr

Flaska, 750 ml
Systembolaget

755501
  • Frankrike
    Frankrike, Champagne
  • Mousserande vin, torrt vitt
  • 12.5%

Passar till

  • Torrt vitt

Avize, Ay, Chouilly och Le Mesnil sur Oger klingar säkerligen bekant för champagneälskare. Men har du hört talas om byn Les Riceys? Denna by är belägen i den kanske mest hypade delen av Champagne just nu, Côte de Bar. Vi hittar Côte de Bar i sydvästra Champagne, omkring två timmar i bil från Reims. Tack vara sitt sydliga läge och kimmeridge-jordar (just det, samma typ av jordmån som i Chablis!) har området utmärkta förutsättningar att odla Pinot Noir. Unikt för Les Riceys är att hela tre ursprungsbeteckningar är tillåtna: AOC Champagne, AOC Côteaux Champenois och AOC Rosé de Riceys.

Alexandre Bonnet är beläget mitt i Les Riceys, som egentligen består av tre byar. Främst är det ett Champagnehus, men de tillverkar även viner under övriga tillåtna AOC:er. Alexandre Bonnet är ett relativt ungt hus som grundades 1973. Huset är en av de största landägarna i Les Riceys, odlingarna breder ut sig på omsorgsfullt utvalda sluttningar med syd- och sydostläge. Allt för att kombinera traktens mineralrika jordar med bästa möjliga solexponering – idealt för Pinot Noir!

De värderingar och den kunskap som förts vidare i generationer har en central roll för Alexandre Bonnet. Vinmakare sedan 1985 är Alain Pailley, vars mål allt sedan starten varit att uttrycka Pinot Noir-druvans karaktär på ett rent och elegant sätt. Tack vare att Alexandre Bonnet äger sina egna vinodlingar kan de välja ut de bästa druvorna och vinifiera olika vingårdslägen separat. Enligt traditionen sker skörden varsamt och för hand, druva för druva, steg för steg.

För att framställa Alexandre Bonnet Grande Réserve blandas basviner med en ålder på två till åtta år, och lagras därefter på sin jästfällning i flaska under 54 månader. Denna cuvée består av 86% Pinot Noir och 14% Chardonnay.

Smak: Champagnen är generöst fyllig, med krämig mousse och frisk syra. Pigga toner av röda höstäpplen varvas med nybakad brioche, vita blommor och citrusfrukt. En rik och lång eftersmak rundas av en klingande syra.

Doft: Något utvecklad, fruktig doft med inslag avvita blommor, citrus, gula äpplen, rostat bröd, nougat och apelsin.

Under hösten fick det en roll som underdog i en blindprovning med världsmästaren Andreas Larsson, där vinet belönades med 91 av 100 poäng.

Alexandre Bonnets Champagner är framställda utan animaliska processhjälpmedel och är därmed lämpliga för veganer.