Casa Canevel Prosecco Rosé Brut – Di Vin

Rosé Brut 2019

Casa Canevel Prosecco


129 kr

Flaska, 750 ml
Systembolaget

75170
  • Italien
    Italien, Venetien
  • Rosévin, friskt & bärigt
  • Glera 85%, Pinot Nero 15%
  • 11%
Produktbild på  Casa Canevel Prosecco

Passar till

  • Fågel
  • Fisk
  • Skaldjur
  • Asiatisk
  • Kryddig

Hyllad kvalitetsprosecco från topproducenten Canevel!

Valdobbiadene i provinsen Treviso i nordöstra Italien är hemvisten för Italiens älskade mousserande vin, Prosecco. Det svala klimatet vid foten av Alperna lockar fram det allra bästa ur proseccodruvan Glera.

Här startade 1979 två hängivna män ett samarbete för att skapa mousserande viner av allra högsta klass. Vinhandlaren och producenten Mario Caramel och vinmakaren Roberto de Lucchi skapade ett vineri med namnet Canevel, som på den lokala dialekten betyder ”liten källare”. Just så var tanken med det nya företaget: en perfekt plats för traditioner där man kunde förfina passionen för högsta kvalitet.

Canevels Prosecco Rosé har en livlig mousse och fina dofter av skogsbär och blommor. Vinet är fylligt och runt med ett torrt, långt avslut. Passar som aperitif men kan också kombineras med de flesta fiskrätter – både lax och skaldjur.

Om producenten

Canevels vingårdar ligger på upp till 400 meters höjd och jordmånen är vittrad sandsten och morän. Detta ger idealiska förutsättningar för Glera och lyfter fram den fina fruktigheten och behagliga syran som kännetecknar de främsta från regionen Prosecco.

Största noggrannhet genom hela kedjan från urval av druvor till lagring av de färdiga vinerna är kännetecken för Canevel. Druvorna handplockas, man gör både första och andra jäsningen själv, vilket endast 10% av alla proseccoproducenter gör. Jäsningsprosessen som vanligtvis är cirka 30 dagar för att framställa en Prosecco är hos Canevel dubbelt så lång. Det gör att vinerna utvecklar mer komplexa smaker.

Idag producerar Canevel ett flertal mousserande viner både med klassificering DOC och den högsta kvalitetsklassen DOCG. Man är också en av få Prosecco-producenter som också gör ”cru-viner” med druvor från endast ett vingårdsläge, bland annat Vigneto del Fae och Campofalco. Det senaste tillskottet i portföljen är Casa Canevel Prosecco Rosé DOC, som lanserades i november 2020. Idag är det sonen Carlo Caramel som leder arbetet och sedan 2016 har Canevel ett samarbete med producenten MASI.