Brocca – Di Vin

2016

Brocca


129 kr

Flaska, 750 ml
Systembolaget

78282
  • Italien
    Italien, Toscana
  • Rött vin, fruktigt & smakrikt
  • 13.5%

Passar till

  • Fågel
  • Fläsk
  • Nöt
  • Ost

Nyhet från Toscana – lagrad 3 år på ekfat!

Brocca är framtaget av den högt ansedda oenologen Marco Bernabei som har djupa rötter i området Chianti, Toscana. Vinet är tillverkat enbart med naturlig jäst, har lagrats i 36 månader delvis på stora ekfat och delvis på barrique och innehåller inget tillsatt socker.

Brocca är gjort på 80% sangiovese och 20% merlot och druvorna har vuxit på över 30 år gamla vinstockar i området Gaiole i Chianti, Toscana – det område som idag kallas Chianti Classico. Området betraktas av många som det främsta i Chianti tack vare förekomsten av galestro, en typ av märgelsten som ger vindruvorna sin unika karaktär – områdets terroir.

Modernt vin i förening med ursprung!
”Stor och intensiv doft med ung frukt som till stor del påminner om körsbär, korint och plommon samt viol (från druvorna) samt vaniljtoner från faten. Elegant och medelfyllig smak med rund syra, fin frukt och avrundade tanniner. Diskreta vanilj- och fattoner. Bra längd med rent slut. Ett modernt vin på samma gång som det har de klassiska dragen med tydlig ursprungskaraktär. Ett fantastiskt bra instegs- och vardagsvin. Eller varför inte förgylla helgen med detta vin vars prislapp kunde ha varit betydligt högre med tanke på den höga kvalitén.”
Advokat Axelssons vinblogg, 30/9 -20

Oenologen Marco Bernabei kommer från en känd vinfamilj från staden Greve i Chianti, Toscana. Han anlitas av kända vinproducenter över hela Italien för sin expertis och de viner han hjälper gårdarna att ta fram får höga poäng runt om i världen. Samtliga i familjen arbetar med vin och hans far, Franco Bernabei, är ett välkänt namn och har av branschen blivit dubbad ”Mr Sangiovese”. Efter att ha följt och lärt sig av sin far så har även Marco skapat sig ett namn och idag är han högt ansedd bland Italiens vinmakare.

Familjen har som filosofi att vinproduktion inte bara får handla om att skapa ”det perfekta vinet” som är likadant från år till år; ett vin måste leva, utvecklas och framför allt spegla jorden och historien som det kommer från.

”Att göra vin är enkelt, idag föds nya företag och etiketter som svampar. Men att göra historia är något annat. Ett vin måste återspegla historien och de människor som genom åren har trott på det, investerat i det och ägnat sina liv åt det.”
– Franco Bernabei
Brocca är ett ursprungstypiskt, välbalanserat och mjukt vin med toner av mogna röda bär, vanilj, cederträ, viol och örter. Med Toscanas typiska karaktär passar Brocca till rätter som risotto, mustiga pastarätter, kötträtter samt hårda och mellanlagrade ostar.