Monkey Shoulder
399 kr
Flaska 700 ml
Systembolaget
-
-
- 40%

Passar till
Den mångsidiga whiskyn
Monkey Shoulder är balanserad för att passa som drinkingrediens, kraftfull nog att drickas rent med is och tillräckligt komplex för att njutas i ett provningsglas. Dessutom med ett spännande ursprung, ålder och recept.
För inte så länge sedan slet destilleriarbetarna i Skottland ont i lagerhus, tunnbinderier och på mältningsgolven där det groende kornet skyfflades. Arbetarna fick betala ett högt pris med värkande kroppar, sönderbrutna leder och snedvridna axlar – man kallade dem för ”Monkey Shoulders”, eftersom en karaktäristisk arbetsskada var att arbetarnas armar kunde börja hänga, vilket förde tankarna till en apas lufsiga armar.
Familjen William Grant är en av mycket få producenter som fortfarande har ett traditionellt maltgolv i bruk där man som det sista destilleribolaget ännu binder sina egna fat. Arbetsmiljön har naturligtvis förbättrats genom åren, men minnet av det hårda kroppsarbetet lever kvar.
Om whiskyn
Monkey Shoulder är på många sätt en unik whisky. För att få sin speciella smak används maltwhisky från tre destillerier i Speyside. Ett är det mytomspunna Kininvie som egentligen aldrig har sålts som singelmalt annat än i mycket små specialutgåvor för att hedra William Grants yngsta barnbarn på hennes 105-, 107- och 110-års födelsedag.
Det är även den första skotska trippelmalten, där tre olika singelmalter får matcha och komplettera varandra. I receptet finns inte en enda droppe grainwhisky, vilket gör den rikare och mer komplex än nästan all annan skotsk whisky.
Monkey Shoulder komponerades ursprungligen av legendariske master blendern David Stewart (MBE), som varit knuten till Familjen Grants destillerier i mer än 50 år. David Stewart ville skapa en whisky fri från regler och konventioner, utan fatnummer, destilleribeteckningar, ålderssiffror och annat som ibland förskräcker mer än förtjusar.