Att kombinera är en ädel konst!

Mat och vin är en naturlig kombination och sedan urminnes tider har vi samlats runt grytor och matbord som en naturlig del av vårt sociala sammanhang. Men vad passar till vad? Här hittar du roliga och skräddarsydda recept. Klicka bara på den som stämmer in på dina önskemål.

  • Fisk
  • Asiatisk mat
  • Dessert
  • Sällskap
  • Lamm
  • Fläsk
  • Grill
  • Skaldjur
  • Ostar
  • Nöt
  • Fågel
  • Kryddstark

Marinerad fläskkarré med potatis

receptbild

INSTRUKTIONER

Sätt ugnen på 225 grader.

Blanda marinaden: skala och pressa vitlök. Skala och finriv eller hacka ingefäran. Blanda i en skål med soja, honung, vinäger samt salt och svartpeppar. Lägg i köttet och arbeta in marinaden. Låt marinera medan du förbereder resten. Karrén kan också marineras längre övertäckt i kylen.

Skala ev. potatisen och klyfta den. Skölj och skär paprikan i stora bitar.

Blanda potatis och paprika med olivolja, salt och peppar i en ugnsform och stek den i mitten av ugnen i ca 25 minuter. Vänd ev. efter halva tiden.

Dela tomaterna i halvor. Lägg i en liten ugnsform med lite olivolja. Ugnstek i 20 minuter under potatisen.

Värm grillen under tiden.

Blanda såsen av matyoghurt, limesaft, pressa vitlök, salt och olivolja i en skål.

Grilla fläskkarrén på båda sidor i ca 4 minuter vardera sida tills köttet är genomstekt men ej brännt. Skär ett snitt i en köttbit och se så att köttet är genomstekt. Låt gärna köttet vila någon minut innan servering.

Servera fläskkarrén med klyftpotatisen, paprikan, tomaterna och såsen.

Marinerad fläskkarré med potatis

Snabbt fixat och gudomligt gott! Fläskkarrén kan också stekas i grillpanna eller grillas på spett. Servera med klyftpotatis eller en vitlöksdoftande potatisgratäng till. Mums!

Inköpslista

2 msk olivolja eller annan matolja

1 klyfta vitlök

1 msk riven färsk ingefära

2 msk ljus japansk soja eller 1 tsk kinesisk

1 tsk honung (valfritt)

1 msk rödvinsvinäger (valfritt)

1 krm salt

0,5 krm svartpeppar

Tillbehör: 800 gram potatis av fast sort

3 msk olivolja eller matolja

1 krm salt

0,5 krm vit- eller svartpeppar

4 tomater

1 röd eller gul paprika

3 dl matyoghurt

1 msk limesaft

0,5 klyfta vitlök

0,5 krm salt

1 msk olivolja




Receptet har nu blivit skickat till dig

Vinkompassen rekommenderar följande vin för maträtten

VK20_32411.png

Allegro Sangiovese Primitivo Art. 32411, 14 Vol. 234 kronor

En välkomponerad rödvinsbox!

Hello Winelovers! Om jag skulle dirigera den här Allegro så skulle det hända saker - Allegro betyder nämligen snabbare och "gladare" i musiktermer. Allright, boxen innehåller två druvor, Sangiovese och Primitivo. Sangiovese ger mörka körsbärstoner och Primitivo fylliga plommontoner och fat. Precis vad man behöver när man dukar fram en marinerad fläskkarré och potatisgratäng med vitlök. Finns i din närmaste Systembolagsbutik. Lycka till! Maestro Bengan