Amarone della Valpolicella Mezzo Monte Amarone della Valpolicella Mezzo Monte

Nyhet! Ekologiska Mezzo Monte Amarone är här!

Mezzo Monte Amarone är den självklara uppföljaren till Mezzo Monte Ripasso som du säkert inte har missat. Själva namnet Mezzo Monte kommer från namnet på den sluttning där vingården ligger i ”Vinernas dal”. Här odlas endast ekologiska druvor av de klassiska corvinone, corvina och rondinella som skördas för hand och lufttorkas i 4 månader innan den koncentrerade och russinsöta druvsaften pressas ur de nu torkade druvorna. Efter jäsningen mognar vinet på små ekfat i 18 månader innan det tappas på flaska.
Mezzo Monte Amarone är ett kryddigt och kraftfullt vin med nyanser av torkade körsbär, örtkryddor, choklad, russin och fat. Det passar för speciella tillfällena på egen hand där man som i Italien njuter ett ”Vino Meditazione” – ett nästan meditativt vin. Till mat förhöjer det kraftiga kötträtter och smakrika tillbehör samt lagrade hårdostar.

Finns nu att beställa till Systembolaget på din semesterort.

Smakbeskrivning: Smakrikt, nyanserat och kryddigt vin med inslag av fat, plommon, choklad, torkad frukt, mörka körsbär och örter. Lång eftersmak.
Doft: Komplex, generöst fruktig och kryddig doft med inslag av mörka körsbär, fat, torkad frukt, choklad och örter.
Passar till: Smakrika rätter av nöt eller viltkött, eller till lagrade hårdostar.

ANTICHE TERRE VENETE

I början av 1900-talet började Vittorio Sancassani odla vin i den vackra dalgången Valpolicella i Veneto. På den här tiden talade ingen om vare sig amaronevinet eller ripasso (som ännu inte var påkommet), istället gjordes traditionella röda viner av de lokala druvsorterna. Ett sekel senare är det alltjämt en liten familjefirma, idag 25 hektar stor med sina vingårdar intill Castelmerano vid Gardasjön. Den drivs i tredje generation av Luciano Sancassani, som på 2000-talat har konverterat vingårdarna till ekologiska, breddat vinportföljen och lyft firman till ett mycket gott renommé. År 2015 invigde man sitt nya toppdesignade vineri, som drivs på ett fullständigt miljövänligt sätt med bland annat solceller som energikälla

URPSPRUNGET
Veneto är en långt över tusen år gammal vinregion i norra Italien som under 2000-talet har vuxit till att bli Italiens största vinområde. Nästan en femtedel av allt vin kommer numera härifrån och mycket tack vare det mousserande vinet Prosecco (25 procent av volymen) och Soave (14 procent) står vita viner för cirka 70 procent av allt vin. Veneto är ur kvalitetsstatus också en av landets viktigaste, mer än hälften av vinet har appellationsstatus och här finns hela 14 DOCG och 29 DOC. De mest kända av de röda vinerna är Amarone della Valpolicella och det lättare Valpolicella, men regionen bjuder på mycket mer än så.Klimatet präglas av varma sommardagar med influenser från Adriatiska Havet, men också svalkande luft som drar ner från Alperna. Det är helt enkelt ett fantastiskt klimat för vinodling.

OBS! Vinkompassen och Systembolaget har inget samarbete i någon form utan Vinkompassen ger endast tips på viner som finns i Systembolagets sortiment. All försäljning samt beställning sker på och genom Systembolaget.

Om Drycken

Mezzo Monte

Amarone della Valpolicella


279 kr


Systembolaget

74734
  • Italien
    Italien
  • Rött vin, Övrigt
  • 15%