Il Grappolo Naturalmente Il Grappolo Naturalmente

Ett vin som får vara sig själv!

NU LANSERAS ekologiska Il Grappolo – En klassisk smakrik karaktär OCH ett naturligare vin utan tillsatt svavel och smaktillsatser. Istället för att förhålla sig till en traditionell vinproduktion har vinmakaren Marco Flaco velat göra annorlunda för att spegla vinets sanna smak. En naturligare process för ett naturligare vin helt enkelt, allt tillverkat i harmoni med naturen på 100% ekologiska druvor. Resultatet? Ett RENT vin med edge utan konserveringsmedel!

Il Grappolo är ett ungt vin med en naturligt låg sockerhalt och en framträdande syra med smaker av friska körsbär, mörka bär och inslag av färska örter. Denna friska syra är ovanlig för viner från Södra Italien och låter oss snarare tänka på de omtyckta Norra delarna av Italien. Detta är ett okonstlat vin som inte påverkats av yttre faktorer såsom lagring på ekfat, tillsatt socker eller andra smaktillsatser vilket låtit vinet behålla sin egen komplicerade personlighet och karaktär. Innan vinet avnjuts kan det med fördel få stå i glaset en stund för öppna upp sig och gärna luftas genom att snurras i glaset och för att sedan drickas.

Då vinet inte innehåller något tillsatt svavel, som normalt sett används för att inte viner ska oxidera, så har utöver druvornas egenproducerade jäst ytterligare en jäst tillsatts för att minska vinets oxidation.

Il Grappolo har producerats i nära samarbete med familjen Botter, som har sitt säte i Veneto, Italien. Vinmakaren Marco Flaco har lång erfarenhet av vinmakning och har varit väldigt mån om att den färdiga buteljen av Il Grappolo ska spegla så mycket av vinets naturliga smak som möjligt. För att uppnå denna ambition har han med så lite handpåläggning som möjligt låta vinets sanna karaktär komma fram.

Vinet passar utmärkt till goda italienska charkuterier i gott sällskap eller när du vill inspireras av Italien till middagen och bjuda på smörstekta gnocchi med salvia.

Naturligare vin

Vad är egentligen ett naturvin? Det råder delade uppfattningar om vad som får lov att anses vara ett naturvin och inte. Det finns ingen övergripande organisation eller certifiering som avgör frågan men den alltomspännande filosofin är att ett naturvin ska vara skapat med så lite yttre påverkan som möjligt vad gäller tillverkningsprocessen och därmed även påverkan på slutprodukten och dess naturliga smak och karaktär. Vissa hävdar att ett naturvin självklart ska vara ekologiskt och odlat utan kemiska bekämpningsmedel, andra anser att det inte är nödvändigt.

Andra typiska kännetecken för ett naturvin är att man inte tillsätter svavel vid vinmakningen och vissa anser också att endast naturlig jäst ska användas vid tillverkningen. Vad gäller svavel anser vissa att endast en marginell mängd får tillsättas medan vissa anser att det inte bör tillsättas överhuvudtaget.

OBS! Vinkompassen och Systembolaget har inget samarbete i någon form utan Vinkompassen ger endast tips på viner som finns i Systembolagets sortiment. All försäljning samt beställning sker på och genom Systembolaget.

Om Drycken

Il Grappolo Naturalmente


119 kr


Systembolaget

75111
  • Italien
    Italien
  • Mousserande vin, Övrigt
  • 14%