Xavier Châteauneuf-du-Pape Art. 6267, 14.5% Vol. 249 kronor

Jag godkänner användarvilkoren för vinkompassen.se.

Xavier Châteauneuf-du-Pape är ett spännande vin baserad på druvor från äldre vinrankor planterade i tre olika jordmåner.

En betydande anledning till hur vinet är konstruerat är Xaviers mångåriga forskningsarbete gällande mineralsalternas betydelse för det färdiga vinet. En grundförutsättning enligt Xavier är gamla vinrankor där mineralerna är koncentrerade tack vare rötternas förmåga ta upp mineralerna ur jorden.

De gamla knotiga vinrankorna innebär också på naturlig väg en ökad koncentration av frukt, tannin och syra vilket ger långlivade viner.

För att Grenachedruvorna ska excellera måste de komma från gamla vinrankor. Xavier vinifierar Grenache från 90-åriga vinrankor Mourvèdre från 75-åriga vinrankor och Syrah från 25-åriga vinrankor. De yngre druvorna har uteslutits i det nya vinet. Druvorna från de yngre vinrankorna har selekterats bort vilket kan ses som en nystart för regionens mest dynamiska producent. Råmaterialet är valt med stor omsorg och tack vare den uppdaterade vinmakningen låter Xavier druvorna verkligen skina i detta vin.

Xavier Châteauneuf-du-Pape har en nyanserad, kryddig, fruktig smak med fatkaraktär, inslag av viol, jordgubbar, körsbär, vitpeppar och mörk choklad. Serveras till robusta rätter av mörkt kött, gärna grytor och stekar.