Hemsida_ProduktbildLiggande

Rocca di Montemassi Governo Art. 76046, 13.5% Vol. 89 kronor

Jag godkänner användarvilkoren för vinkompassen.se.

En favorit från Toscana i ny och fräsch klädsel!

Rocca di Montemassi Governo har fått en ny kostym. Nu har den fina flaskan fått en design inspirerad av arvet från Maremma och vinets hållbara tillverkningsprocess. Flaskan pryds även av hållbarhetscertifikatet ”Sustainable Winery”, en utmärkelse som endast ges till dedikerade vinmakare. För att tilldelas certifikatet ställs höga krav på faktorer som ekonomisk, miljömässig och social hållbarhet.

Governo är namnet på både vinet och dess tillverkningsmetod, som innebär att delar av sangiovesedruvorna separeras vid skörd för att sedan lufttorkas. De torkade druvorna, rika på socker och smak, tillsätts sedan det färdiga vinet och en andra jäsning äger rum. Tekniken härstammar från 1400-talet i Toscana och bidrog till ökad koncentration och smak, men hjälpte även till att stabilisera vinet. Sangiovese lämpar sig väl att lufttorka eftersom den behåller sin knivskarpa syra medan fruktigheten ökar i intensitet.

Egendomen Rocca di Montemassi ligger i området Maremma, ett nytt vinområde vid kusten i södra delen av Toscana. Närheten till havet och de många soltimmarna har gjort området känt som ”Italiens Kalifornien”. Det maritima klimatet ger stora variationer i temperaturerna mellan varma dagar och kalla nätter som kommer av den kylande effekten från havsvindarna som sveper in under kvällarna. Druvornas mognadsprocess förlängs – vilket är optimalt för den så viktiga balansen mellan socker och syra.

Maremmas kust räknas till de yngsta vinområdena i Italiens långa historia och har ett unikt mångfacetterat landskap med olivträd, pinjetall och mineralrik jord. Det odlas främst sangiovese, men även cabernet sauvignon, cabernet franc, vermentino, merlot, syrah, petit verdot och viognier. Områdets potential var början till Super Tuscan-vinerna som snabbt fick kultstatus under tidigt 90-tal. Våren 2012 fick Maremma Toscana DOC status.