Pommery Brut Royal Rosé Art. 72322, 12.5% Vol. 439 kronor

Jag godkänner användarvilkoren för vinkompassen.se.

Nu lanseras Pommery Royal Brut Rosé i Sverige

Att bleka roséviner är en trend kan knappast ha undgått någon. Nu lanseras Pommery Royal Brut Rosé i Sverige – en blekt laxrosa Champagne som passar lika bra till fördrink som till efterrätten. Samtliga flaskor levereras i trälåda.

Pommery grundades redan 1858 av Alexandre Louis Pommery och Narcisse Greno. Det var sedan genom Alexandres änka Louise Pommery som man utvecklades till ett champagnehus av rang och Pommery var bland annat först med att göra en ”brut” champagne (dvs en torr champagne med max 12 g socker per liter). Idag är man den största enskilda ägaren av Grand Cru-vingårdar, de högst klassificerade vingårdarna i Champagne.

Både när Kung Carl XVI Gustaf gifte sig 1976 och när kronprinsessan Victoria gifte sig 2010 serverades Pommery. Och under en period var Prins Alain de Polignac chefsvinmakare på Pommery.
Pommery Rosé görs på 40 % Chardonnay, 30 % Pinot Noir och 30 % Pinot Meunier och det som gör rosé-Champagne så unikt är att de sedan blandar ner 7% rött vin för att göra vinet till rosé. I detta fall kommer det från Grand Cru-byn Bouzy.Dricks med fördel som aperitif eller till fisk och skaldjur. Eller varför inte göra som fransmännen och avnjut den till bäriga desserter? Tack vare den friska syran är detta ett utomordentligt lagringsvin som kan lagras i 5-10 år utan några problem. Den som orkar vänta så länge kommer bli rikligt belönad…

Reglerna säger att en non-vintage champagne ska lagras minst femton månader på flaska – Pommery Rosé lagras hela 36 månader för att utveckla den unika karaktären. Dosagen är på låga 10 g/l.