Hemsida_ProduktbildLiggande

Nederburg Manor House Cabernet Sauvignon Art. 6563, 14.5% Vol. 119 kronor

Jag godkänner användarvilkoren för vinkompassen.se.

Från Sydafrikas mest prisbelönta vineri

Nederburg Manor House Cabernet Sauvignon blev nyligen utsedd till Sydafrikas bästa Cabernet Sauvignon i den årliga tävlingen för Sydafrikanska Cabernet Sauvignon viner, arrangerad winemag.co.za. Det var det enda vinet som fick 95 poäng, det högsta betyget av samtliga viner.

Nederburg Manor House Cabernet Sauvignon har en fruktig och bärig doft av svarta vinbär, plommon, ceder, tobak och choklad. Generös, något utvecklad smak av mörk frukt och kryddiga toner av svartpeppar, ceder, tobak och choklad. Pigg syra och välbalanserat avslut med lena men påtagliga tanniner.

Passar till kötträtter av nöt, vilt eller lamm. Gärna lite robustare mat och grillat.Varför inte en grillad Sirlionstek med grillad majs rödvinssmör och bakad potatis.
God att dricka nu men kan också lagras ett par år om man så önskar

Druvorna kommer från vinstockar planterade i två olika delar av Paarl. Vingårdarna är etablerade mellan 1980 och 1999 på väldränerade Tukulu- och Clovellyjordar. Skördeuttaget är naturligt lågt. Efter skörden i februari till mars krossades druvorna och vinifierades separat. Musten fick jäsa i breda, öppna jäskar så att kontaktytan med skalen blev så stor som möjligt. Efter jäsning lagrades vinet på en blandning av nya och gamla franska ekfat i 12 -14 månader. Innan buteljering filtrerades vinet och klarades med äggvita.

Nederburg är Sydafrikas mest prisbelönta vineri och vinner ständigt flest utmärkelser, både internationellt och i Sydafrika. Nederburg utsågs nyligen till Winery of the Year i 2017 års utgåva av Platter’s By Diners Club South African Wine Guide som är mer eller mindre än bibel vad det gäller den sydafrikanska vinnäringen. Nederburg hade 4 viner som fick 5 stjärnor (högsta betyg) och det var mer än någon annan sydafrikansk producent. Man fick även samma utmärkelse i 2011 års utgåva. Egendomen har sitt säte i regionen Paarl.

Nederburg ägs av Distell, landets främsta återförsäljare och tillverkare av vin och sprit. Distell och Nederburg arbetar mycket med etiska frågor och kommit mycket långt vad det gäller hållbara odlings- och produktionsmetoder (sustainability). Totalt investerade Distell 19,1 miljoner Rand i projekt för socioekonomisk utveckling under 2017. Nederburg är djupt involverade i välgörenhetsorganisationen Qhubeka som delar ut cyklar till människor som bidrar till det lokala samhället. Sen starten har Qhubeka distribuerat mer än 80 000 cyklar till behövande sydafrikaner. Nederburg har upplåtit ett hus på egendomen för produktion av Qhubekacyklar där åtta tidigare arbetslösa kvinnor från det lokala samhället producerar nära 5000 cyklar per år. Nederburg har även åtagit sig att direkt sponsra med minst 345 cyklar under nästkommande år.