Louis Roederer Brut Premier Art. 77498, 12% Vol. 895 kronor

Jag godkänner användarvilkoren för vinkompassen.se.

Världens bästa Champagne- åter i lager!

Louis Roederer Brut Premier på mäktig magnumflaska blev i höstas utsedd till Världens Bästa Champagne i The Champagne & Sparkling Wine World Championships 2017. Det blev ett så stort intresse att flaskorna snabbt tog slut men nu är lagret påfyllt och den kritikerrosade Champagnen säljs åter igen i en elegant  presentförpackning. Kan drickas ung men går också utmärkt att lagra i många år framöver.

Louis Roederer Brut Premier fick hela 94 poäng av Livets Goda med stämpeln Toppklassad och är en blend av åtta olika årgångar med en hög andel fatlagrat reserve-vin. En del frukt kommer från vingårdslägen och druvor som används till den mytomspunna prestigechampagnen Cristal.

Champagnen sprudlar i glaset. Färgen är ljusgul och doften är stor, fruktig och nyanserad med inslag av citrus och lätt brödighet. Elegant, fyllig, frisk och fruktig smak med citruston och en bra längd.

 Champagnehuset Louis Roederer

Champagnehuset Louis Roederer tog tidigare i år hem titeln The World’s Most Admired Champagne Brand utsedd av Drinks International. Juryn bestod av både återförsäljare, vinskribenter, Masters of Wine och experter på marknadsföring.

Det finns få viner som omges av ett så magiskt skimmer som just Cristal. Den ryske tsaren Alexander II var stormförtjust i vinet som flödade vid hans hov och begärde att det skulle levereras i buteljer av äkta kristall, därav namnet. Idag är flaskan av ofärgat glas men namnet lever kvar i den prisade efterföljaren Cristal Brut. Framgångarna på den ryska marknaden gav ett rejält uppsving åt Roederer som grundades i slutet av 1700-talet men fick sitt nuvarande namn då Louis Roederer tog ledningen i företaget 1827. Idag förvaltas huset av Frédéric Rouzaud, som representerar den sjunde generationen av familjen. Louis Roederer är idag ett av de få privatägda familjeföretagen i Champagne.

Louis Roederers höga kvalitet baseras på de förnämliga vingårdslägen som man förfogar över. De levererar merparten av de druvor som används vid framställningen, endast 20 procent köps från andra odlare. Biodynamiskt och hållbart är en självklar utveckling för Louis Roederer och man återgår till det traditionella vinhantverket, det vill säga att minimera användningen av kemikalier, och gå mot en vinodling som blir alltmer ekologisk. På hälften av de 24 tunnlanden tar man det ett steg längre – till biodynamisk odling.

Den svenske världsauktoriteten Richard Juhlin sparar inte på berömmet i sin bok ”En doft av Champagne”:

”Roederer är onekligen ett strålande champagnehus med en exceptionell portfölj av viner. Standarchampagnen är lysande, rosé och blanc de blancs erbjuder en hustypisk, aristokratisk elegans och årgångsvinet tillhör alltid de bästa. För mig är huset ett av de tre främsta i hela Champagne. Varje årgång är lysande. Köp alla Roederers årgångviner ni kommer över!”.