Hemsida_ProduktbildLiggande

Kanonkop Kadette Pinotage 2016 Art. 77036, 14% Vol. 129 kronor

Jag godkänner användarvilkoren för vinkompassen.se.

Abrie Beeslar är en av vinvärldens mest lysande stjärnor. Från sin utsiktspost på berget Simonsberg i Stellenbosch utanför Kapstaden har han tagit hela världen med storm, så till den grad att han utsetts till ”The Best Winemaker in the World” hela tre gånger. Nu lanseras hans senaste skapelse Kanonkop Kadette Pinotage 2016.

Abrie Beeslaar är Sydafrikas mest prisbelönta vinmakare. Trots sin ungdom (44 år) dignar hans troféskåp av utmärkelser från hela världen. Beeslaar är en av dem som gått i spetsen för den sydafrikanska vinindustrins remarkabla metamorfos. Under 1990-talet tog en ny generation vinmakare över. Välutbildade, entusiastiska och mycket skickliga inledde de en renässans för landets vinindustri som vi ännu inte sett toppen av.

Pinotage är Sydafrikas nationaldruva. Odlad på rätt sätt ger druvan mycket karaktärsfulla viner med omisskännlig krydda och värme.

Smakprofil
Ett stiltypiskt vin gjort på 100% pinotage. Årgång 2016 var varm och torr vilket gav lite lägre skörd än vanligt med druvor med hög koncentration. Vinet har fått jäsa i öppna betongbehållare, vilket är ett av Kanonkops kännetecken. Vinet har därefter lagrats på franska ekfat i 12 månader. Doften är bärig, där finns mörka bär, plommon och skogsbär, men också inslag av vanilj och fat. Smaken är fruktig med björnbär, hallon, en liten ton av lakrits och en subtil kryddighet. Eftersmaken dröjer sig kvar med lätta tanniner och en stillsam vanilj.

Ett utpräglat kött- och BBQ-vin, men går också bra till pastarätter, kyckling och det kryddiga asiatiska köket. Vinet kan drickas nu, men utvecklas ytterligare under några års lagring.