Hemsida_ProduktbildLiggande9

il Momento Art. 75163, 13.5% Vol. 109 kronor

Jag godkänner användarvilkoren för vinkompassen.se.

Ett vin för livets alla stunder

Sedan 1988 har den svenska familjen Ruhne gjort vin på vingården Terreno i distriktet Chianti Classico i Toscana.
– När vi kom hit var det främst för ett vackert hus i en vacker trakt och några hektar vingård följde med, berättar Sofia Ruhne, yngsta dottern av fyra i familjen.

Resan har gått från förtrollade betraktare till respekterade toskanska vinproducenter. Sofia Ruhne var sju år när de först kom till Terreno. Nu, 30 år senare, delar hon med sig av sitt Toscana till fler genom det nya vinet – Il Momento di Terreno.
– Namnet betyder stunden från Terreno och det är ett vin för livets alla stunder, förklarar hon.

I Chianti Classico är druvsorten sangiovese drottning. Med en rivig, robust och rustik karaktär utvecklas den i området till stilfulla, eleganta viner. Distriktet förknippas med kvalitet sedan 1700-talet och producenterna följer strikta regler för sin vinproduktion här. Terrenos viner är ekologiska och väcker alltmer uppmärksamhet, både i Sverige och i Italien. Vingårdens Chianti Classico fick 2018 guldmedalj i Vinordic Wine Challenge som bästa ekologiska röda vin i Sverige.
– Efter 30 år av vinframställning i Chianti Classico är Il Momento uttrycket som ger fler möjligheten att ta del av vår resa, säger Sofia.

Il Momento di Terreno är ett rubinrött vin gjort på sangiovese. Mustigt och medelfylligt med en läskande bärighet. Fruktig och blommig doft med inslag av toskanska örter. Smaken av solmogna körsbär och viol övergår i en uttrycksfull kryddighet i eftersmaken. Ärligt och välbalanserat!

”Näsan i glaset och genast sitter jag utanför ett litet stenhus i Toscana och blickar ut över vingårdar, olivträd och cypresser. Gott vin som flirtar okomplicerat genom toner av mörka saftiga bär och örter.”

Familjen Ruhne firar 30 år på Terreno
Sedan 1988 har familjen Ruhne rustat upp gården och vinproduktionen till absolut toppklass. Deras viner och olivolja är nu certifierat ekologiska och väcker alltmer uppmärksamhet, både i Sverige och i Italien; inte minst då deras Chianti Classico utsågs till vinnare i klassen ekologiskt, rött vin i Vinordic Wine Challenge i våras. På Terreno håller familjen Ruhne fast vid sin föreställning om hur jordbruket borde vara. Fritt från kemisk gödning och bekämpningsmedel, och utan bevattning. De förädlar det naturen ger genom urval och traditionella metoder. På så sätt får de fram det bästa deras vingård förmår. Med åren har detta givit välsmakande och exklusiva viner. För att nu låta alla vara med i deras Toscana och deras resa har de skapat ett nytt rött vin från Terreno, Il Momento di Terreno Stunden från Terreno.