Hemsida_ProduktbildLiggande

Enzo Bartoli Langhe Nebbiolo Art. 73663, 13.5% Vol. 149 kronor

Jag godkänner användarvilkoren för vinkompassen.se.

Kraftig och elegant Nebbiolo från toppår

Langhe Nebbiolo är lite som ett andra vin från ett stort Bordeaux slott, rent konceptuellt.  Denna ”mini” Barbaresco är ett mycket välgjort och användbart vin, men med sin integritet och typicitet intakt. Druvorna kommer från unga vinrankor i de bästa vingårdarna i Barbaresco. När rankorna till Barbarescoviner är nyplanterade så klassas vinerna till Langhe Nebbiolo, ett vin som inte kräver lika lång lagring för att öppna upp sig, utan är generöst och tillgängligt från ung  ålder. 2015 är en mycket bra Nebbiolo årgång. Vinet går utan problem att lagra 3-5 år men är utmärkt att dricka redan nu. Dekantera, eller öppna flaskan ett par timmar innan, för optimal njutning. Piemonte är känt för sina kraftiga och eleganta viner. Detta vin är inget undantag med sin komplexa frukt och fina aromer, bra syra och markerade tanniner. Vinet är fullt med smaker av nypon, röda bär och rosor – ett skolboksexempel av Langhe Nebbiolo.

 

Livets Goda fick nyss möjligheten att prova vinet

I gommen ett vin som är lätt att ta till sig och det finns ett visst djup och intensitet i frukten som dessutom backas upp av druvans typiska tanninstruktur. Blommigheten ändrar till violpastill i smaken men körsbären och nyponen går igen från doften samtidigt som det tillkommer en läderton och ett drag som bäst beskrivs som stenkällare. Eftersmaken är följsam, lätt körsbärssyrlig och skönt saftig.”

Njut till en rejäl köttbit ihop med en tomat och ruccolasallad. Servera vinet runt 18 grader.

Enzo Bartoli är en serie viner som alla har en gemensam nämnare – sitt sanna, kompromisslösa uttryck för Piemonte. Myten om Enzo säger att han vigde sitt liv till jorden, vinet och människorna i landet vid bergens fot. Han var en enkel och värdig man som i sin tysta strävan sökte efter jordens genuina uttryck. Idag lever hans arv vidare genom dessa viner som vi i sann Enzo anda har förädlat.