Hemsida_ProduktbildLiggande

Enzo Bartoli Barbera d'Asti Superiore Art. 7960006, 13.5% Vol. 269 kronor

Jag godkänner användarvilkoren för vinkompassen.se.

Barbera d’Asti i lyxig magnumflaska

Vinet kommer från Nizza. Nizza är en ”cru” runt Monferrato som idag klassas som den främsta för druvan Barbera. Den ledande vinkritikern Jancis Robinson benämner 2015 i Piemonte som en ”exceptional vintage”. Så vinet är perfekt för middagsbordet som källaren.

Att vinet har tillägget Superiore innebär bland annat att det lagrats minst 14 månader varav minimum 6 månader ska vara på ekfat innan buteljering. I vår strävan att lyfta fram Piemontes mångfald och vinskatt kan vi tänka oss få saker som känns mer lyxigt än att ställa en magnumflaska på middagsbordet.

Detta är ett fylligt vin med läskande syra och balanserade tanniner. Fullt med solmogna körsbär, plommonskal och rostade fatnyanser av choklad och kaffe. Vinet är drickfärdigt nu, men går även bra att lagra i ytterligare 2-3 år. Serveras lite lätt kylt för extra smakupplevelse.

Enzo Bartoli är en serie viner som alla har en gemensam nämnare – sitt sanna, kompromisslösa uttryck för Piemonte. Myten om Enzo säger att han vigde sitt liv till jorden, vinet och människorna i landet vid bergens fot. Han var en enkel och värdig man som i sin tysta strävan sökte efter jordens genuina uttryck. Idag lever hans arv vidare genom dessa viner som vi i sann Enzo anda har förädlat.