Hemsida_ProduktbildLiggande

Dignitat Cava Brut Art. 70287, 11.5% Vol. 99 kronor

Jag godkänner användarvilkoren för vinkompassen.se.

Dignitat Cava Brut

Premiär! Dignitat Cava Brut är en krispig, torr Cava som passar bra som apéritif och till kryddstark mat, gärna asiatisk. Även god till räkor samt milda rätter av fågel och fläsk och underbar till grillad fisk eller fish and chips.

En torr och fräsch ekologisk Cava framställd genom en helt ny egen metod där frukten har utvunnits helt från druvan. Inget raffinerat socker har använts.

Dignitat är framställd helt enligt den klassiska metoden med en andra jäsning i flaskan – så som de gör i Champagne! Vinet har lagrats i 12 månader, vilket är längre tid än de 9 månader som lagen kräver som minsta lagring.

Vad betyder ”Brut”?
Klassificeringen Brut innebär att vinet nästan är helt torrt och har en sockerhalt på max 12 gram per liter. Dignitat Cava Brut har en sockerhalt på 9 gram per liter och den är helt naturlig från druvornas egen frukt i form av s.k. fruktos och glukos. De flesta andra mousserande viner använder raffinerat socker från sockerrör (sackaros), vilket inte är ett nyttigt socker. Druvans egna fruktsötma är det nya och nyttigare sättet att smaksätta Cava med, en metod som väldigt få producenter behärskar. Dignitat har en fräsch hög syra så att resultatet blir ett fräscht, torrt, aningen fruktigt vin.

Dignitat är en cava som är både vegansk och ekologisk. Druvorna har producerats utan att man använt några kemiska bekämpningsmedel och tack var detta är vinet ekologiskt certifierat. Vinet har klarnats på ett 100% naturligt sätt med hjälp av ett vegetabiliskt ämne vid namn Proveget 100, som är ett ärt-protein. Dignitat är således även ett veganskt vin.

”MYCKET BRA CAVA!”

”Frisk, fräsch samt torr med fruktigt inslag av gult äpple, apelsin, bröd, mineral och melon. En ekologisk och vegansk Cava som har en riktigt ren och frisk smak. Utmärkande är dess krispiga äppeltoner blandat med både mogna citrusfrukter och päron.”
Mousserande.se mars -19

Sofias vintips!

Det är alltid kul gräva runt i beställningssortimentet med vin. Ännu roligare är det att smaka sig fram. Jag tog med mig spaden förra veckan och grävde fram flera små vindiamanter. Bland annat en det bubblar om. Cavan Dignitat Brut kommer från den ekologiska producenten Josep Masachs i Katalonien. Här görs merparten av all cava i Spanien.

Vinet innehåller de tre traditionella druvorna macabeo, xarel-lo och parellada, fast stilen på Dignitat och är mer modern och nyskapande. Bubblorna är runda och inbjudande, frukten går åt citron och grape och mixas med lättrostade nötter, krispig syra och lockande mineralitet. Gott, torrt och nästan gratis. Utöver den ekologiska certifiering är vinet även veganvänligt. Salut!

Sofia Ander, Vinexpert Nya Wermlandstidningen etc. 28 mars 2019