E-post_liggande-flaska

Bourgogne Aligoté 2016 Art. 78520, 12% Vol. 109 kronor

Jag godkänner användarvilkoren för vinkompassen.se.

Sushi till middag? Bourgogne Aligoté
– härligt fruktig med toner av äpplen, vita päron, mineral & citrus.

Bourgognedruvan Aligoté är en växande trend i vinvärlden. Men ända sedan år 1750 har topphuset Bouchard Aîne & Fils producerat vinet i sina historiska vingårdar i Haute Cotes du Nuits, där vinet kallades vinmakarens ”vita hemlighet”.

Smaken är torr och härligt fruktig med toner av äpplen, vita päron, mineral och citrus. Klockren syra får munnen att vattnas och gör vinet mycket matvänligt. Njut det gärna i +10 °C tillsammans med lätta kycklingrätter, sushi eller till ugnsbakad fisk med örtmajonnäs – en ljuvlig matchning!

”Äntligen kliver Aligotédruvan fram som ett gott alternativ till Chardonnay i Bourgogne. Den är väl värd att upptäcka tack vare den mer druviga och äppliga karaktären med en härlig bittersyrlig fruktsmak och toner av apelsinskal”

/ Mikael Mölstad, vinskribent SvD

Årgång 2016 anses som en av de bästa i Frankrike. Vinet dricks utmärkt i unga år, men kan även lagras väl.

Bouchard Aîné & Fils grundades redan år 1750 och är en historisk topproducent i Bourgogne med många Grand Cru-viner. Vinmakare är den erkände Laurent Mairet, som förfinat sin expertis i husets tjänst i över 20 års tid. Alla druvor handplockas varsamt och vinifieras i stora franska ekfat till perfektion.