Hemsida_ProduktbildLiggande

B.io Primitivo Organic Art. 73494, 13.5% Vol. 119 kronor

Jag godkänner användarvilkoren för vinkompassen.se.

Nyhet! Terroirdriven, ekologisk italienare

Då och då så lanseras ett vin som står ut ur mängden. Inte sällan för att det ger en druvsort en ny, modernare dimension. Med detta vill vi introducera B.io, ett ekologiskt vin på primitivo i en elegantare och slankare stil än de sötsaftiga viner som druvan ofta ger upphov till. Det här är ett sofistikerat vin från Apulien, Italiens klack, där områdets unika terroir lyser igenom på ett förträffligt sätt. Vinet gör sig utmärkt till många olika typer av mat, inte minst till höstens kötträtter och grytor.  Drick nu, eller lagra i upp till fyra år.

B.io Primitivo är ett riktigt hantverksvin där naturen fått göra jobbet med att lyfta fram det bästa hos druvan primitivo. Tack vare en tidigare skörd och en svalkande vind har vinet fått en osedvanligt elegant karaktär. Har talar vi om autentiska syditalienska smaker, där sötman tagit ett kliv tillbaka till fördel för ett mycket sofistikerat uttryck. Kvar har vi ett vin med en rubinröd färg och en perfekt välbalanserad karaktär. Här samsas en komplex och finstämd symfoni av hallon och kryddiga körsbär med toner av rostade mandlar, ceder och mineral. Strukturen är fyllig med en silkeslen textur och ett långt avslut.

Det här vinet gör sig utmärkt till olika typer av kött, såväl viltkött, som fläsk och nöt. Låt dig gärna inspieras av det lokala italienska köket, med fokus på fräscha råvaror och smaksättning med tomater och färska örter. Vinet passar även utmärkt till fylliga vegetariska rätter och pasta. För den som är ute efter ett umgängesvin passar en bit vällagrad parmesan utmärkt till. Vinet kommer bäst till sin rätt vid 16-18 grader. B.io är redo att drickas nu men går också utmärkt att lagra i upp till fyra år.

B.io producers i Apulien som ligger i Italiens ”klack”. Producenten, Cevico, grundades på tidigt 60-tal och producerar idag fem ekologiska viner med ambitionen att göra varje druva största möjliga rättvisa. Primitivo är det första vinet som lanseras på den svenska marknaden.